Τηλ.Παραγγελίες: (+30) 2310 445515

Οδηγός αγοράς για κάθισμα αυτοκινήτου 15-36

Οδηγός αγοράς για κάθισμα αυτοκινήτου 15-36

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο σημαντικές αγορές, αφού από αυτό εξαρτάται η ασφάλεια και η άνεση του παιδιού μας. Παρόλα αυτά, αρκετές φορές παραβλέπουμε τη συγκεκριμένη αγορά όταν το παιδάκι μας πατήσει τα 10 έτη. Κι όμως, τα καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούνται σχεδόν μέχρι την έλευση της εφηβείας. Το Bebe Home είναι για να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 kg, δηλαδή ένα κάθισμα που είναι κατάλληλο για την παιδική και την προεφηβική ηλικία. Εδώ θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νομοθεσία, τα πρότυπα ασφαλείας και τους βασικούς μηχανισμούς προστασίας που παρέχουν οι εταιρείες του χώρου.

Οι κατηγορίες στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χωρίζονται σε βασικές ομάδες με βάση την ηλικία και το βάρος των μικρών επιβατών. 

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Κατηγορία 0/0+: Εδώ ανήκουν παιδικά καθίσματα που χρησιμοποιούνται από τη γέννηση και μέχρι το παιδί να φτάσει 10 kg (κατηγορία 0) ή 13 kg (κατηγορία 0+).

Κατηγορία 1: Με αυτή τη σήμανση θα βρείτε ένα παιδικό κάθισμα που χρησιμοποιείται άνετα από παιδιά βάρους μέχρι 18 kg.

Κατηγορία 2/3: Εδώ ανήκουν τα καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά που αντέχουν βάρος 15-36 kg, με τα οποία και ασχολούμαστε σε αυτό το άρθρο.

Κατηγορία 3: Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται τα καθίσματα για βάρος 22-36.

Paidika Kathismata Aytokinitoy Katigories Bebe Home

Πολλές φορές οι κατασκευαστές των καθισμάτων ενδέχεται να καλύπτουν περισσότερες από μία κατηγορίες ή και όλες τις κατηγορίες μαζί με ένα μόνο κάθισμα αυτοκινήτου 0-36 kg. 

Ποιες ηλικίες καλύπτει ένα κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 kg και γιατί

Συνεχίζουμε εξηγώντας τι σημαίνει ουσιαστικά το «15-36 kg» στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται καθίσματα που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων με δώδεκα ετών περίπου. Αυτό προκύπτει στατιστικά από την ανάπτυξη του βάρους που εμφανίζουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου επιλέγονται με βάση τη σωματική διάπλαση του παιδιού και όχι απλά την ηλικία επειδή κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης. Συνεπώς, κάποια παιδιά μπορεί να χρειαστούν ένα μεγαλύτερο κάθισμα νωρίτερα από άλλα.

Σε γενικές γραμμές συνίσταται να αλλάζετε κάθισμα αυτοκινήτου μόνο όταν πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το μέγεθός του είναι ανεπαρκές για το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα γλυτώσετε το παιδί από τη διαδικασία να συνηθίζει συνεχώς κάποιο νέο κάθισμα. Ένα κύριο πλεονέκτημα που έχετε με τα καθίσματα 15-36 kg είναι ακριβώς το ότι μπορείτε να τα κρατήσετε για αρκετά χρόνια χωρίς να κάνετε ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια και την άνεση του παιδιού.

Τι ορίζει η νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα 15-36 kg

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι ξεκάθαρος όσον αφορά την υποχρέωσή μας να χρησιμοποιούμε κάποιο παιδικό κάθισμα. 

Καταρχήν, κάνει λόγο για «υποχρεωτική χρησιμοποίηση ζωνών ασφαλείας και συστημάτων συγκράτησης για παιδιά στα οχήματα». Αυτή η υποχρέωση καλύπτει, φυσικά, και την προεφηβεία.

Επίσης, τονίζει ότι απαγορεύεται «η κατάληψη θέσης παραπλεύρως τoυ oδηγoύ, από παιδιά ηλικίας μικρότερης των δώδεκα (12) ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος του». 

Συνεπώς, τα καθίσματα αυτoκινήτου 15-36 kg και γενικότερα τα καθίσματα των μεγαλύτερων κατηγοριών είναι υποχρεωτικά. Η μη χρήση τους τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ και/ή αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και πρότυπο UN R129-02

Αν ψάχνετε για παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, τότε είναι πολύ πιθανό να δείτε ή να ακούσετε κάπου για το πρότυπο UN R129-02. Πρόκειται για ένα πρότυπο που θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations – UN) με στόχο τη βελτίωση των στάνταρ ασφαλείας που υπάρχουν στα παιδικά καθίσματα. Βρίσκεται σε εφαρμογή από το 2017 και ισχύει σε όλη την Ευρώπη, καθώς και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Μερικοί από τους κανονισμούς ασφαλείας του R129, γνωστού και ως i-size, είναι:

✔️ Πλέον καθιερώνεται και το ύψος του παιδιού ως κριτήριο για το τι κάθισμα να επιλέξουμε. Στα παιδικά καθίσματα κατηγορίας 15-36 kg το εύρος ύψους είναι περίπου 100-150 cm.

✔️ Αυστηρότερα τεστ αντοχής για συγκρούσεις από εμπρός, πίσω και το πλάι. 

✔️ Μεγαλύτερη συμβατότητα των καθισμάτων με τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η πλειοψηφία των σημερινών καθισμάτων υιοθετεί πλέον αυτό το πρότυπο. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν να ελέγχετε ποια στάνταρ ασφαλείας καλύπτει το μοντέλο που αγοράσατε. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η πορτοκαλί ετικέτα ECE. Σε αυτή αναγράφονται:

  • Το όνομα ή trademark της κατασκευάστριας εταιρείας
  • Το πρότυπο ασφαλείας του καθίσματος
  • Αν είναι τύπου universal (δηλαδή μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα) ή μόνο σε κάποια συγκεκριμένα
  • Το βάρος του παιδιού για το οποίο είναι κατάλληλο
  • Ο κωδικός της χώρας όπου έγινε η πιστοποίηση. Ο κωδικός της Ελλάδας είναι Ε23.
  • Η παρτίδα κατασκευής.
  • Τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρείας
Paidika Kathismata Aytokinitoy Pinakida Ece Bebe Home

Μηχανισμοί ασφαλείας στα καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά

Σε ένα καλό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 kg θα βρείτε μία σειρά από εξαρτήματα και μηχανισμούς οι οποίοι έχουν στόχο να χαρίσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους μικρούς επιβάτες. Όλα αυτά τα εξαρτήματα καθιερώθηκαν τμηματικά μέσα από εκατοντάδες δοκιμές και τεστ.

Σύστημα Isofix

Αυτό το σύστημα καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας το 2000 και έχει σαν στόχο τη στερέωση των καθισμάτων σε ειδικές υποδοχές απευθείας πάνω στο αυτοκίνητο. Πριν από το σύστημα Isofix τα καθίσματα στερεώνονταν με τις ζώνες ασφαλείας του αμαξιού, με αποτέλεσμα συχνά να τοποθετούνται λάθος από τους γονείς. Όλα τα οχήματα που κατασκευάστηκαν από το 2007 διαθέτουν υποχρεωτικά το σύστημα Isofix, όμως ενδέχεται να είναι διαθέσιμο και σε κάποια παλιότερα μοντέλα ή να μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων.

Με ένα κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 Isofix εξασφαλίζετε τη σταθερότητα του καθίσματος σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Προσκέφαλο

Το προσκέφαλο είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα που εξασφαλίζει τρία πράγματα: πρώτον, ξεκουράζει το κεφάλι του παιδιού στα μεγάλα ταξίδια, δεύτερον, προστατεύει σημαντικά τον αδύναμο αυχένα στην περίπτωση  σύγκρουσης ,και τρίτον, σας βοηθάει να περάσετε καλά τη ζώνη ασφαλείας πάνω από τον ώμο ώστε να είναι σε κατάλληλο σημείο.

Το ύψος του προσκέφαλου θα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με τη σωματική ανάπτυξη και τις ανάγκες του παιδιού. Ένας τρόπος για να καταλαβαίνετε ποιο είναι το κατάλληλο ύψος είναι να βάζετε για σημάδι το σημείο από το οποίο βγαίνει η ζώνη ασφαλείας του καθίσματος. Το προσκέφαλο θα πρέπει να είναι λίγο πιο ψηλά από αυτό το σημείο.

Ζώνες ασφαλείας

Τα καθισματάκια αυτοκινήτου των μικρότερων κατηγοριών (0 και 1) έχουν δικές τους ζώνες ασφαλείας πέντε σημείων. Αντίθετα, ένα κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 kg ή 22-36 kg δεν έχει τέτοιο σύστημα και πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Paidiko Kathisma Aytokinitoy Zoni Asfaleias Bebe Home

Να θυμάστε: η απόσταση ανάμεσα στη ζώνη και το στήθος του παιδιού δεν θα πρέπει να είναι πάνω από δύο δάχτυλα. Αν είναι, τότε η ζώνη παραείναι χαλαρή.

Πλευρική προστασία

Όπως αναφέραμε και πάνω, τα αυστηρά τεστ πλευρικής σύγκρουσης είναι πλέον υποχρεωτικά για όλα τα παιδικά καθίσματα με πιστοποίηση i-size. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν από τις εταιρείες και πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί πλευρικής προστασίας σε αυτά τα καθίσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το σύστημα LSP της Cybex και το σύστημα SPS+ της Maxi Cosi.

youtube.com/watch?v=QbeH1idW9XU

Βρείτε το καλύτερο κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 kg στο Bebe Home

Το Bebe Home και το έμπειρο προσωπικό του είναι εδώ για να σας προσφέρουν τα καλύτερα καθίσματα αυτοκινήτου για μωρά στην αγορά. Σε εμάς θα βρείτε το κάθισμα αυτοκινήτου 15-36 kg που θα σας συνοδέψει σε άπειρα οικογενειακά ταξίδια.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία 2/3 προσφέρουμε:

Όλα τα παραπάνω καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά πληρούν 100% τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας που αναφέραμε παραπάνω. Για όποια επιπρόσθετη πληροφορία χρειαστείτε σχετικά με τα εξαρτήματα, τον τρόπο εγκατάστασης ή την εγγύηση, είμαστε στη διάθεσή σας.

Κάντε την παραγγελία σας τώρα με ασφάλεια και ευκολία μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και παραλάβετε το κάθισμα της επιλογής σας σε λίγες εργάσιμες μέρες οπουδήποτε στην Ελλάδα.